Badminton

Badminton je sport sa reketom u kojem se igra shuttlecockom, badminton lopticom, preko mreže između dva ili četiri igrača. Igrači se trude osvojiti poene udarcem shuttlecocka na suparničku stranu terena tako da protivnik ne može uzvratiti udarac. Shuttlecock je jedan od najbrže letećih objekata u svijetu sporta.

Sadržaj

Šta je Badminton?

Badminton je sport sa reketom u kojem dva ili četiri igrača udaraju shuttlecock, projektil koji se sastoji od pera i plastične baze, preko mreže pokušavajući da ga spuste na protivničku stranu terena. Igra se može igrati pojedinačno ili u parovima, a cilj je osvojiti poene udarajući shuttlecock tako da protivnik ne može da ga vrati.

Badminton je postao popularan širom sveta zbog svoje jednostavnosti i pristupačnosti. Može se igrati na otvorenom i zatvorenom, što ga čini idealnim za sve godišnje doba.

Istorija i razvoj badmintona

Porijeklo badmintona seže do drevnih civilizacija poput Grčke, Kine i Indije. Međutim, moderna verzija igre razvila se u Engleskoj, gde je dobila svoje ime po Badminton House-u. Tokom vremena, igra je evoluirala i prilagodila se novim pravilima i tehnikama.

Danas, badminton je priznat kao olimpijski sport i igra se širom sveta.

Oprema za badminton

  •  Reket za Badminton:

Reketi su obično lagani, teže između 70 i 95 grama, i napravljeni su od materijala poput grafita ili ugljeničnih vlakana. Dizajnirani su da pruže brzinu i kontrolu udarca.

  • Badminton loptica: 

Shuttlecock (Loptica za badminton) je konusnog oblika i može biti napravljen od prirodnog perja ili sintetičkih materijala. Težina i dizajn omogućavaju mu da lebdi kroz vazduh sa stabilnošću.

  • Obuća za badminton:

Specifične patike dizajnirane za bolju trakciju na terenu, pružajući igračima stabilnost i podršku tokom igre.

  • Mreža za badminton:

Mreža je postavljena preko sredine terena i služi kao prepreka koju shuttlecock mora preći da bi se osvojio poen.

Poznati igrači badmintona

Neki od najpoznatijih igrača badmintona uključuju Lin Dan, Lee Chong Wei, Carolina Marin i P.V. Sindhu. Ovi igrači su postigli izvanredne rezultate na međunarodnim turnirima i postavili mnoge svetske rekorde.

Badminton turniri

Postoji mnogo prestižnih badminton turnira širom sveta, uključujući All England Open, Thomas Cup i Uber Cup. Ovi turniri nude igračima priliku da se takmiče na najvišem nivou i osvoje velike nagradne fondove. Na primer, All England Open je jedan od najstarijih i najprestižnijih turnira sa nagradnim fondom koji često prelazi $1 milion.

Zanimljivosti

Najbrži sport na svijetu: Shuttlecock u badmintonu može postići brzinu od preko 200 milja na sat (oko 322 kilometra na sat), što ga čini najbržim objektom u svijetu sporta.

Rekordna udaljenost servisa: 2015. godine, badminton igrač Fu Haifeng iz Kine postavio je svjetski rekord za najduži servis u badmintonu – udaljenost od 4,65 metara.

Olimpijski sport: Badminton je postao olimpijski sport 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barceloni, a od tada privlači pažnju širom svijeta kao vrhunski sportski događaj.

Istorija u Indiji: Badminton ima dugu povijest u Indiji i jedan od najpoznatijih indijskih sportaša ikada, Prakash Padukone, postao je prvak All Englanda 1980. godine, što je bilo izuzetno značajno postignuće za indijski sport.